Thursday, October 22, 2009

~erm..


salam..
td out for lunch ngn my cousin, ika..
i was talking about one of my friends..
then suddenly, dia tanya..
ika:
die hensem ke?
shima:
die merokok laa..
ika:
kite tny die hensem ke x la kak ngah..
(maybe die igt aku xdgr soalan die, haha)
shima:
die merokok laa ika.. bg kak ngah, org merokok xhensem..


pernah tanya my pakcik once..
shima:
ade effect ke letak gambar ni??
(gambar2 kat kotak rokok yang scary2 tu)
pakcik:
mula2 rase geli, skang dah biase..
shima:
wth??
(dalam hati ye, haha.. saya masih sayang mulut)


masa F6 dulu penah sekolah kejap kat Clifford Kuala Kangsar..
pastu, sebab xcukup class..
kitorg punya class kat asrama budak lelaki..
(hari2 aku tgh spender budak lelaki, sungguh xmenyelerakan, haha)
sebelah kelas tu toilet..
so my classmates, kalo xde cikgu je...
lepak toilet..


satu hari, ade mamat ni (classmate aku) datang sebelah aku..
masa tu tgh giat kempen "TAK NAK MEROKOK' tu..
iklan kat tepi2 jalan yang gambar rokok bengkok tu..
M(bukan nama sebenar):
kamu tau ngape org yang dalam iklan tu xnak isap rokok??
Shima:
Sebab bahaya laaa.. (mood: malas nak layan)
M:
Sebab.. rokok tu bengkok, sape nak isap.. kahkahkah..
Shima:
oo, yeke?
(dalam hati: that is supposed to be funny ke?? u just proved to me how stoopid u are and
good luck in idiot land my friend, haha)


aku pernah praktikal kat Hosp Tengku Ampuan Rahimah few years back..
kat sana berpeluang tengok bedah siasat seorang Indian guy yang accident..
kepala die pecah dan internal bleeding sbb terlanggar tepi lori..
aku mula2 xnak pegi, risau gak pakcik tu ikut aku balik kang..
(pengaruh Ghost Whisperer, haha)
tp, xcool la kalo xpegi kan..
nnt orang ingat aku penakut plak..
terpaksa laa ikut gak..
berpuluh2 kali ulang ayat Kursi sebelum masuk.. haha
dah bedah semua, dorang pon keluarkan la organ2 uncle tu..

then, i asked la the doctor..

Shima:
Dr., orang ni merokok ke??
Doktor bedah siasat:
Nape orang suka tanya soalan tu??
Shima:
(dalam hati lagi, jawab je laaaaaa)
Doktor bedah siasat:
Cuba awak tengok ni..
(sambil mengambil paru-paru uncle tu dan belah dua)
Nampak tompok2 hitam ni??
Tu maksudnya hanya ada sikit carbon je dalam badan die..
kalo org merokok, semua paru2 die hitam..
tapi, tengok hati die, kaler kuning..
Shima:
Oooo..
(sambil menahan muntah, geli weh! serius.. org xmerokok pon hitam, orang merokok..
xtaula cane..)


(conclusion pakcik tadi: xhisap rokok, tp minum alcohol dalam amount yang banyak..)

aku bukan apa, sekadar mengingatkan..
(oh, please dont hate me)

aku lglaa.. even my cousin yang baru abes sekolah pon merokok mcm org tua..
serius rasa mcm nak lempang..
pakcik2 pun ramai gak yang merokok..

come on you guys,
zaman orang merokok di anggap cool is sooo over..
(seriously!)

2 comments:

Miss i am: said...

..berusaha2 lagi...wat kempen "jgn merokok..t kena lempang"..xde org buat lg tuh..hiihihi...k.hana

ismah saibudin said...

setuju2.

so over and so lame. I wonder why.....

 
template by suckmylolly.com