Tuesday, February 16, 2010

~in vitro fertilization..


Salam, ada satu artikel dalam majalah Solusi yang menarik perhatian aku. Tajuk artikel nye..
'Halal dan Haram Bayi Tabung Uji'.

Ada 7 teknik persenyawaan luar yang di terangkan dalam artikel ni.

Aku siap lukiskan orang lidi lagi utk korang for better understanding. haha. sila terharu cepat. :p

Cara Pertama



  1. Sperm dari suami di ambil dan di masukkan ke dalam isteri supaya boleh bergabung dengan ovum isteri supaya boleh berlaku persenyawaan secara semulajadi.
  2. Kaedah ini digunakan bila sperm dr suami xmampu nak berenang jauh utk bercantum dengan ovum.



    Cara Kedua


  1. Utk second method ni, sperm dan ovum daripada suami dan isteri di keluarkan dan disenyawakan di luar dengan kaedah persenyawaan beradas.

  2. Pastu, ovum yang telah di senyawakan tu, di masukkan balik dalam rahim isteri.



    Cara Ketiga


  1. Dalam method ke tiga ni, sperm dari lelaki lain akan digunakan utk disenyawakan dgn embrio sang isteri.
  2. Cara ni digunakan bila sang suami tidak mampu untuk menghasilkan sperm yang berkualiti.

Cara Keempat



  1. Sperm daripada sang suami diambil dan disenyawakan dengan ovum daripada perempuan lain yang bukan isterinya.

  2. Selepas proses persenyawaan dilakukan, benih tersebut akan dimasukkan ke dalam rahim sang isteri.

  3. Kaedah ni digunakan bila sang isteri tak mampu untuk menghasilkan ovum yang berkualiti, tapi rahim nya mampu untuk mengandung janin tersebut.


Cara Kelima



  1. Sperm dari sperm donor di ambil dan disenyawakan dengan ovum dari perempuan lain selaku ovum donor.
  2. Kemudian, janin tersebut dimasukkan ke dalam rahim seorang wanita lain yang tiada kaitan dengan ovum donor dan sperm donor.
  3. Kaedah ini dilakukan apabila kedua-dua sang suami dan isteri tidak mampu utk menghasilkan ovum dan sperm yang sihat utk persenyawaan.

Cara Keenam






  1. Ovum daripada sang isteri akan disenyawakan dengan sperm daripada sang suami.

  2. Ovum yang telah disenyawakan akan ditempelkan pada rahim seorang wanita lain selaku ibu tumpang.

  3. Kaedah ini digunakan apabila sang isteri tidak mampu untuk mengandungkan janin atas sebab2 kesihatan.


Cara Ketujuh






  1. Dalam kaedah yang ke 7 ni, sperm dari sang suami dan ovum dari sang isteri akan disenyawakan secara in vitro.

  2. Kemudian, janin yang telah disenyawakan akan ditempelkan ke dalam rahim perempuan lain yang merupakan isteri yang lain, sama ada isteri ke dua atau seterusnya.

  3. Kaedah ini dilakukan bagi suami yang mengamalkan poligami.

  • Majoriti ulama telah memutuskan hanya cara pertama dan kedua sahaja yang dihalalkan dalam Islam.

  • Cara yang ketujuh pada awalnya dibenarkan, namun ada yang mengharamkan atas sebab tertentu.

  • Empat cara lain adalah diharamkan oleh syarak secara jelas kerana salah satu atau kedua-dua benih bukan berasal daripada pasangan suami isteri yang sah.

Lepas baca artikel ni, barula segala persoalan terjawab. So, get a copy of ur Solusi sekarang. No wonderla mak asyik beli je, aku je yang malas nak baca. huuuu.

Ada kuiz dalam Solusi ni, aku dapat dua je jawapan btol. Mak pon dpt banyak dari aku. Sungguh memalukan, huu. Nanti kalo aku rajin, aku akan try post soalan nye eh, tengok korang dapat berapa. hehe.

Ada orang susah nak dapat anak, ada orang boleh buang2 anak, siap sanggup bakar konon nak tutup malu.



Semua info diambil dari Majalah Solusi Isu No. 16

4 comments:

dayah said...

thanx..=))))

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

lukisan ko tak membantu.wakaka.nasib baik info berguna.

shimaa said...

same2 dayah :)

smpai hati ko razi oi! naik kebas jari jemari aku melukis kat laptop ni. haha.

kak yazi said...

somelnya!

 
template by suckmylolly.com